Fenntarthatóság


FENNTARTHATÓSÁG

fenntarthatosag

A fenntartható fejlődés (sustainable development) olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké stb.), ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, ahogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében szerepelt.

A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata megfogalmazásában: “A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg.” (Átmenet a fenntarthatóság felé; Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata, Tokió, 2000).

Ennek jegyében a célunk felelősséget és kötelezettséget vállal arra nézve, hogy tevékenységeinket ennek szellemében végezzük minden olyan területen, ahol üzletileg vagy másokkal való együttműködésben tevékenykedünk. Ez nemcsak a vállalat hosszú távú sikerét jelenti, hanem a régióban betöltött szerepén, valamint a szolgáltatásain keresztül a társadalom, környezet és gazdaság számára is pozitív hatással bír.

A Darányi Ignác Terv a Nemzeti Vidékstratégia irányelveit követve: Fenntarthatóság: esélyegyenlőség és szolidaritás a jelen és a jövő nemzedékekre tekintettel; természeti örökségünk védelme és a méltányos„ jól-lét” biztosításához az erőforrások fenntartható, bölcs használata, minőségének megőrzése; környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt kiegyensúlyozott fejlődés.

A Vidék

videk

Baranya megye Magyarország legdélebbi megyéje. A Dunántúl déli részén helyezkedik el. Északnyugatról Somogy megye határolja, északról Tolna megye, keletről Bács-Kiskun és a Duna, délről az országhatár és a Dráva. Székhelye Pécs.

Baranya földrajzilag változatos terület, északi része hegyes, dombos vidék, hatalmas, egybefüggő erdőségekkel, míg déli és keleti részén síkság található.

Tovább

A helység

patapoklosi

Patapoklosi község Baranya megye nyugati részén, közel a baranyai-somogyi megyehatárhoz, a Szigetvári kistérségben helyezkedik el.  Fekvése szerint a Zselicség lábánál, Szigetvár északkeleti szomszédjában fekvő zsáktelepülés. A község csak közúton érhető el: Szigetvár nyugati peremén a 6. számú főútról északra kell kanyarodni Somogyapáti felé, majd balra kitérni Patapoklosiba.

Tovább

Vidékfejlesztés

videkfejlesztes

A vidékfejlesztés stratégiai célja: a vidéki közösségek megerősítése, a vidéki népesség életminőségének javítása: a vidékről történő elvándorlás megállítása, a fiatalok számára a helyben maradásra, a hazatérésre ösztönző feltételek kialakítása, képzett, világlátott fiatalok vidékre költözésének segítése, a gazdálkodás és a vidéki élet vállalásával összekötött gyerekvállalás segítésével a demográfiai egyensúly helyreállítása.

Tovább