Az üzem


A tervetett üzem

uzemA tervezett töltő üzemben a Patapoklosi természetes ásványvíz a dús, enyhe, szénsavmentes változatben: 0,5 l, 1,5 l, 2 l kiszerelésben, szikvíz gyártása és forgalmazása történik. A vállalkozás a jó minőségű víz gyártása mellett az egészséges életmód népszerűsítését, a régió fejlesztését, munkahelyek teremését, és a magyar termék gyártásának és forgalmasának fontosságát tartja céljának.

Termékeink csak a legszigorúbb minőségellenőrzés után hagyhatják el üzemünket. A termelés minden fázisát szigorúan ellenőrizzük a palackozástól kezdve a késztermékek tárolásáig. A víz minősége és tisztasága kiemelkedően fontos. A korszerűen kialakított infrastruktúra és gyártó berendezések, valamint a képzett és elhivatott munkatársak együttes kiváló teljesítményének eredményeként a gyártási higiénia kiváló.

A természetes ásványvíz védett, felszín alatti kútból származik. A természetes ásványvizet a vízkivételi hely környezetében palackozzák, amely egybefüggő, zárt rendszert alkot. A víz kinyerésére szolgáló berendezést működése során a víz bármiféle szennyeződésének a lehetősége sem merül fel. Így megőrizhetőek a víz azon tulajdonsága, jellegzetessége, amellyel a víz a vízkivételi helynél rendelkezik.

A termelőkútból az ásványvizet szivattyú juttatja el a palackozó üzembe, ahol azt átmeneti tartályban tárolják. A tartályból a palackozó gépsor felé a vizet további szivattyú továbbítja, amelyet a töltőgép vízigényének megfelelően lehet vezérelni. A természetes ásványvíz egyik legfontosabb értéke, hogy eredendően tiszta. Az ásványvíz ezután a töltőgépbe kerül, ahol az öblített palackokba szelepeken keresztül jut be a víz. A mikrobiológiai tisztaság megőrzése érdekében a palacköblítő, töltő és záró gép egy szűrt, steril levegős térben működik.

A ásványvizek egyszer használatos műanyag palackokba töltve kerül forgalomba. A PET (polietilén-tereftalát) flakonok elterjedése a fogyasztók számára praktikus, mert könnyűek, és nem kell a visszaváltással bajlódni. A csomagolás hulladék mennyiségét pedig a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésével, és az így összegyűjtött műanyag újrafelhasználásával kell csökkenteni. A felhasznált csomagoló anyagok egy külön vonalon érkeznek a töltő és csomagoló gépekhez. A PET palackokat a beszállított elő-formából speciális palackfúvó gép készíti. A kész palackokat steril, szállító pálya juttatja el az öblítő és töltő géphez.

A töltést, címkézést követi a palackok zsugorfóliázása. Ezekben a gépekben az ásványvíz űrmérettől függően különböző csomagok készülnek. Az ilyen módon elkészített egységcsomagokat automata palettázó helyezi a raklapokra. Az elkészült raklapokat a készárú raktárba helyezik el, és csak az adott tétel mikrobiológiai vizsgálata, és annak megfelelő eredménye alapján kerülnek kiszállításra.

A fejlesztéseknél mindig szem előtt tartjuk a környezetvédelmet: Például a palackok súlyának csökkentése által a környezetterhelést és szén- dioxid kibocsátást is csökken. További lépéseket is teszünk a környezetvédelem terén, például minél nagyobb arányban kerül felhasználásra PET hulladékból újrahasznosított alapanyagot. Ennek a megvalósításához folyamatos innováció és kutatás szükséges. Környezettudatos magatartásunkkal arra ösztönözzük a fogyasztóinkat és partnereinket, hogy a műanyag palackokat szelektáltan gyűjtsék, ezzel lehetővé téve az újrahasznosításukat.

Műszaki leírás:  >>letöltés<<

Magyarország vizei

magyarorszagvizei

Magyarország Európában ásványvíz-nagyhatalomnak számít, hiszen a leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező ország, nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben, közel kétszáz elismert kútból és forrásból mintegy ötven-hatvan esetében palackozva is lehet kapni a vizet természetes ásványvizet hazánkban.

Tovább

Ásványvizek és gyógyvizek

ásványvizek és gyógyvizek

Magyarország gazdag ásványvíz lelőhelyekben, amelyek jótékony gyógyhatásait nemcsak belsőleg víz fogyasztással, de külsőleg is használjuk. Ugyanis nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fürdőkben is ásványvizekben fürdünk. Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő.

Tovább

Víz minőség

vizminoseg

A természetes ásványvizek összes ásványi-anyag tartalma tág határok között mozog: 400-2000mg/l. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, klóros, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk.

Tovább

Víz gyógyhatásai

viz_gyogyhatasai

“Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry) Lételemünk a víz, elválaszthatatlanok vagyunk tőle, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el.

Tovább