Víz minőség


Víz minőség

vizminosegA természetes ásványvizek összes ásványi-anyag tartalma tág határok között mozog: 400-2000mg/l. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, klóros, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk.
A magyarországi ásványvíz szabályozás hasonló az Európai Unió szabályozásához, de annál szigorúbb, Magyarországon csak az a víz nevezhető „természetes ásványvíz”-nek, amely szennyeződéstől védett vízadó rétegből származik, összetétele természetes ingadozás határain belül állandó, mikrobiológiailag tiszta (a határértékek azonosak a 80/777EEC direktíva előírásaival) a víznyerő helyen palackozzák, kezelésben nem részesül, kivéve a levegőztetést, hivatalos elismerésben részesül.
Ezen kívül ahazai rendelet meghatározza a minimális összes ásványi anyag tartalom mennyiségét ill. az egyes összetevők maximálisan megendezett határértékét.

Adatok

OTH által elismert ásványvizek jegyzéke szerint a Patapoklosi természetes ásványvíz adatai a következők:
Sorszám 160.
Település Patapoklosi
Megye Baranya megye
Kút, forrás jelölése Pata kút
Kútkataszteri szám OKK B-3
Első minősítési engedély száma 127-7/GYF/2009
Víz kereskedelmi elnevezése POSZIPI
Közzététel száma 48/2009.(EüK.16.)
Víz kémiai jellege (Ca,Mg)HCO3
Felhasználási mód B=ivási célú
Törzskönyvi nyilvántartás száma VII/482

Magyarország vizei

magyarorszagvizei

Magyarország Európában ásványvíz-nagyhatalomnak számít, hiszen a leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező ország, nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben, közel kétszáz elismert kútból és forrásból mintegy ötven-hatvan esetében palackozva is lehet kapni a vizet természetes ásványvizet hazánkban.

Tovább

Ásványvizek és gyógyvizek

ásványvizek és gyógyvizek

Magyarország gazdag ásványvíz lelőhelyekben, amelyek jótékony gyógyhatásait nemcsak belsőleg víz fogyasztással, de külsőleg is használjuk. Ugyanis nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fürdőkben is ásványvizekben fürdünk. Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő.

Tovább

Víz gyógyhatásai

viz_gyogyhatasai

“Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Saint-Exupéry) Lételemünk a víz, elválaszthatatlanok vagyunk tőle, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el.

Tovább

Az üzem

uzem

A Papaoklosi természetes ásványvíz töltő üzemben a dús, enyhe, szénsavmentes: 0,5 l, 0,7l  1,5 l, 2 l. kiszerelésben, szikvíz gyártása és forgalmazása történik. A vállalkozás a jó minőségű  víz gyártása mellett az egészséges életmód népszerűsítését, a régió fejlesztését, munkahelyek teremését, és a magyar termék gyártásának és forgalmasának fontosságát tartja céljának.

Tovább